Ruisleipä

Täysjyväruis (jauho, rouhe, mallas), vesi, vehnäjauho, vehnägluteeni, jodioitu suola ja hiiva.

Ruisjauhoja. Hapanleivänjuurta. Vettä. Hiivaa. Suolaa.

Tai jotain niiden väliltä.

Ruisleipä.

Lapsuuden kodin pihapiirissä oli viriteltynä rengaskeinu, vanha sisäkumiton farmariauton kesärengas. Keinun vieressä oli pieni leikkimökki ja hiekkalaatikko. Kaikki raamit mitä pienten lasten temmellyskentälle tarvitaan. Äiti teki välillä koville keinujille ruisleivät välipalaksi. "Pelkkää" leipää ja levitettä, mutta se on edelleen yksi parhaista makumuistoistani elämän ajalta. Näihin päiviin saakka säilynyt. Raitis ilma ja mielekäs puuha sekä leikkiessä syntynyt nälkä ovat hyvät mausteet yksinkertaisen aterian täydellisyyteen.

Välillä elämän aikana on ollut myös kulinaristisia kokeiluja ruisleipien maassa. Meriläisen leipomon makeasta ruisleivästä saattoi kadota aimo osa tuoreeltaan suuhun alta aikayksikön, kun niitä ostettiin torilta ja siivutettiin koko leipä pakastamista varten. Pienten leipomojen varrasleivät ja kuivatut Linkosuon varrasleivät ovat maistuneet leipänä levitteen ja lisukkeiden kanssa sekä esimerkiksi erilaisissa salsakastikkeissa dipattuina illanistujaisten naposteltavana. Tähän kysyntään onkin ilmestynyt nykyisin mm. erilaisia pieniä ruisnappeja.

Ruisleipä on kokenut aina uudelleen paluun aikuisiän arkisessa työelämässäkin. Kesätöissä leipien väliin on voinut sujauttaa suolaiset lisukkeet helteen aikana heikotusta torjumaan. Eväsleivät ovat kulkeneet pakkasella karttalaukun mukana maastossa jäätymättä. Leipä on näppärä kuljettaa kiireisen aamun lähdössä kotoa toimistolle kahvihuoneessa syötäväksi. Lapsiperheen arjessa ruisleipäpari on nopea ja toimiva nälän loitontaja. Makuelämys tosin voi kärsiä pakastimesta aamulla otetun, jäähileisen tai sulaessaan kastuneen leivän koostumuksen takia... Mutta kyllä ruisleipä maistuu taas aidosti hyvältä iltapalana lukulampun valossa.

Muinaisessa suomalaisessa uskossa Rongoteus oli rukiin kasvun jumala. Ennen vanhaan rukiin kylvö ja elonleikkuu ovat olleet elokuun tärkeimpiä tapahtuma. Laurin päivä (10.8.) on heinänteon viimeisen päätöspäivän lisäksi ensimmäinen rukiinkylvöpäivä: Lauri vakkaan, sanottiin.

Ruisleivän suosion takaavat perusasiat ovat ja pysyvät. Helppo pakata mukaan, hyvä säilyvyys. Runsaskuituinen leipä. Variaatio on miltei loputon: ruisleipää löytyy rapeana, pehmeänä, kuivattuna, hapanjuuresta tehtynä… se käy kaikkiin ruokavalioihin ja lisukkeiden kanssa voi löytää aina uusia makuyhdistelmiä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Alakuun saaga - osa 9

Kahvi