Kesää kohti Napapiirillä

Osa Lapin joista on tulvahuipussaan. Vesi hyökyy Napapiirin tuntumassa huimalla virtaamalla alas Kemi- ja Ounasjokea pitkin. Säännöstellyssä Kemijärvessä ja ylempänä Lapissa vedenpinta voi olla vielä matalallakin. Rantahiekka ja savinen järvenpohja näkyvät laajalla alueella sielläkin, missä kesäisin voi kuulla laineiden liplatusta. Mutta lämpö saavuttaa kyllä Lapinkin, ja joet alkavat pumppaamaan pohjoisessa sulavia lumia alas merta kohti.

Koivut ovat hiirenkorvalla. Jänisten talvella tekemät tuhot pajukoissa ja lehtipuissa sekä myyrien tekemät tuhot männyn taimissa peittyvät piakkoin uuteen kasvillisuuden vihreään kerrokseen. Kulorastaan ääni kaikuu aamuisin auringon ensisäteiden kajastellessa puiden latvoissa. Pihapiirin linnunpönttö oli vielä kevättalvella tiaisten tarkassa tutkinnassa. Ärhäkkä kirjosieppo vei kuitenkin lopulta pesän, kuten monesti näiden kahden linnun taistelussa käy. Pihapiirissä ja terassilla voi kuulla kirjosiepon liverrystä nyt aamutuimaan. Lapin kesä on näyttävä ja täynnä uutta elämää, mutta myös kilpailua.

Napapiirilläkään ei tule enää öisin kunnolla pimeää, ainoastaan hetkellinen sydänyön hämy. Utsjoella nautitaan jo auringosta pohjoisen ilmansuunnan taivaalla. Yöaurinko. Lieneekö tasavallan presidenttimme ihastunut kokemukseen pohjoisen vierailullaan? Lapin kuume voi olla pitkäaikainen tauti.

Kesä on myös metsänistutuksen aikaa. Taas monet nuoret pääsevät tienesteihin iskemällä pottiputkella taimia maahan. Viileämpi alkukesä on oikeastaan parasta aikaa tehdä töitä ulkoilmatoimistossa. Sää ei ole liian kuuma eikä työmaalla ole kavereina syöpäläisiä. Kesän edetessä istuttaja joutuu tekemään valinnan, sietääkö kuumuutta suojaamalla itsensä syöpäläisiltä hupullisella vaatteilla vai altistaako itsensä pistoille vähemmissä vaatteissa. Moni istuttaja onkin havainnut aamuyön viileämmän hetken hyväksi ajankohdaksi kesäisen urakan tekemisessä. Syöpäläisiä on vähemmän ja vaatetuksessakaan ei tule niin kuuma.

P.S. Onnittelut saamelaismuseo Siidalle vuoden eurooppalaiseksi museoksi valinnasta! Siida on oiva tutustumiskohde kesälomareissulla pohjoiseen suuntaaville. Uudistetussa Siidassa on nähtävää, vaikka museossa olisi käynyt aiemminkin. Rovaniemellä Arktikumin uudistettu näyttely avautuu vasta joulukuussa, mutta pysyvissä ja vaihtuvissa esillä olevissa näyttelyissä riittää kyllä katsottavaa niissäkin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ruisleipä

Alakuun saaga - osa 9

Kahvi