Kalevalan sivuilla


 "Taos rautaiset talukset,

tao rautarukkahiset,

paita rautainen rakenna!

Laai rautainen korento,

teräksinen tienaellos:

pane syämehen teräkset,

veä päälle melto rauta!

Lähen saamahan sanoja,

ongelmoita ottamahan"

Uskoakseni monille nuorille ja vähän vanhemmillekin meistä alkuperäinen Kalevalan eepos on tuttu kouluajoilta. Kalevalan runomitan lukeminen vaatii omanlaisiaan lukulaseja tietyn aikakauden ja kansantieteen perinteen näkökulmaan. Alkuperäistä eeposta voi yrittää lähestyä helpommalla tavalla tutustumalla mm. teokseen ”Kalevala ja opas sen lukemiseen” (2015). Tällöin voi tutustua samalla sekä kalevalaiseen runomittaan että lukea Lönnrotin keräämälleen mittavalle aineistolle laadittuun juoneen. Pikaisesti tarkistettuna ko. teos löytyi ainakin Ellibs kirjastosta.

Kalevalan perinne, teemat ja mytologia ovat toimineet inspiraationa monenlaisissa lasten- ja nuortenkirjoissa. Aivan nuorimmat lapset voivat lukea (yhdessä vanhempien kanssa tietenkin!) Suomen lasten Kalevalaa tai Mauri Kunnaksen upeasti kuvitettua Koirien Kalevalaa. Nuorille ja vähän vanhemmillekin Kalevalasta löytyy sekä sopivia romaaneja että kirjasarjoja kuten esimerkiksi Timo Parvelan Sammon vartijat (katso linkki lopusta). Mikko Kamulan Metsän kansa -kirjasarja vie myös hengellisesti lähelle toden ja tarun sekoittavaa muinaisaikaa.

Kalevalaa löytyy myös sarjakuvista. Kalevalan alkusointua ja kalevalamittaa harrastivat ankkojen kohtaamat kääpiöintiaanit Carl Barksin suomennetussa tarinassa. Don Rosan toistaiseksi pisin ankkatarina Sammon salaisuus (2017) on komeaa luettavaa, jossa suomentajat ovat tehneet kalevalamitalle kunniaa.

Aikuismaisempaa pohdintaa Kalevalan perimmäisestä olemuksesta voi lukea Juha Hurmeen ”Kenen Kalevala” -kirjasta. Ovatko Kalevalan runot koko kansan identiteetiksi ryöstettyä karjalaista kansanperintöä?

https://www.kirjasampo.fi/fi/node/8726

P.S. Lauha jakso puhdisti metsän ja toi talitiaiset pihapiiriin. Onko uudet linnunpöntöt ripustettu ja vanhat puhdistettu? Oman pihametsän linnunpöntöllämme näkyi olohuoneen ikkunasta jo ensimmäisiä katsastajia.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Alakuun saaga - osa 9

Loppu ja Alku

Sevähankien aikaa