Keskikesä


Keskikesällä kasvien kasvukausi on täydessä vauhdissa. Perunat on kertaalleen mullattu ja varret ovat kasvaneet penkin päällä jo vaaksan verran. Kuusiaidassa on jälleen pitkät vuosikasvut taimien kasvun jo päästyä vauhtiin ruohikon yläpuolella. Talvella jänisten kurittamat lehtipuut ja pensaat kasvattavat lukuisia uusia haaroja, pisimpien puiden latvuksen päästessä jo karkuun hangen pinnallakin juoksevien jänisten syömäkorkeutta. Omenapuu kasvatti sinnikkäästi tyveltä muutamia uusia haaroja, mutta sen täydestä elpymisestä ei vielä ole varmuutta.

Kesät vaikuttavat aikaistuneen. Mäkäräisten ilmaantuminen juhannusviikoksi alkaa olla jo enemmän sääntö kuin poikkeus myös Lapissa. Kevyt tuulenvire onkin tervetullut ulkona pihatöitä tehdessä tai koiraa lenkkeilyttäessä. Pihlajan kukinta on ohi jo juhannuksena. Monien muidenkin kasvien kukinta alkaa olla jo ohi. Lyhenevällä päivällä linnunlaulu hiljenee kevään täydestä konsertista. Jotain ääniä kuitenkin kuuluu; västäräkin viserrys hyönteisiä pyydystäessä. Varisten keskinäinen raakkuminen poikasten päästyä jo pesästä. Rastaiden huilumainen soitto kaukana pienten metsäautoteiden varrella ja metsässä.

Pihapiirin linnunpöntön asukkaat tuottivat yllätyksen. Keväällä pönttö oli kirjosiepon lukuisten pesän tarkistuspuuhien kohteena. Siitä huolimatta pihallemme ilmestyi kesäpäivänseisauksena haalean keltavihreitä talitiaisen poikasia. Pari poikasta kummasteli nurmikonleikkuusta syntyvää meteliä kuusiaidan vieressä pää pyörien ja kirkkaalla äänellä emoa kutsuen. Nurmikonleikkuu viivästyi hetkeksi ja poikaset pääsivät jatkamaan rauhassa uuteen maailmaan tutustumistaan.

Yhden uskalikon tiaisen poikasen sai ohjata pois terassilta ojentamalla harjanvarren poikasen eteen ja kuljettamalla puuvarren päälle siirtyneen poikasen takaisin metsänreunaan. Eläinten poikasilla ei ole hätää, vaikka ne avuttomilta vaikuttavatkin. Päinvastoin eläimiin ei pitäisi koskea tai jäädä liian pitkäksi aikaa niiden lähettyville. Tällöin poikasten leimaantuminen oikeaan emoonsa voi häiriintyä. Ihmisen haju tai pitkä läsnäolo voi saada emon myös hylkäämään poikasen.

Hillasadosta ennustetaan tulevan kohtalainen. Kesäkuussa ei ole ollut hallaöitä, mutta rankkasateet ovat piiskanneet paikoitellen hillankukkia. Kalastusretkellä ympärille katsellessa lammen rannan läheisellä rämeellä kukkia oli harvassa. Ehkä korvelta löytyy suojaisista paikoista loppukesällä hieman myöhemmin kypsyviä suuria korpihilloja. Monilla marjastusreissuilla tällöin on päässyt poimimaan mustikkaa ja hilloja samalla kertaa pakkaseen valmiiksi marjasekoituksiksi.

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ruisleipä

Alakuun saaga - osa 9

Kahvi