Rakkauden kesä 2024

Koivujen urvat tuntureilla paisuvat jo etelän tuulessa. Elämä vavahtaa ja kaikki talven nukkuneet heräävät – alkavat edetä. Toiset maasta nousten, maata ryömien, toiset kuloina kahisevia korsia kiiveten – ja taas toiset siivillensä kohoten.

Kevät on ylösnousemusta ja aamua. Mutta kun koivujen urvat aukeavat suvituulessa ja kun taivas on lämmin, kirkas ja korkealla, päättyy kevät. Alkaa suurtuntureitten kesä.

- Tunturi uhkaa, 1938

Mikä ihmeen salaperäinen vaikutus on tällä Lapin luonnolla? Sitä minun on vaikea itselleni selittää. Tunnen vain sen, että me etelän ihmisetkin vaellamme toisenlaisina napapiirin pohjoispuolella. Meissä on itse kussakin enemmän tai vähemmän Pokka-Heikkiä. On kuin tässä valtavassa luonnossa uinuisi elämän salaperäinen alkuvoima, joka saa meidät sivistyksen muokkaamatkin vaistomaisesti taipumaan puoleensa. Mutta samalla kuitenkin tunnemme itsemme niin avuttomiksi sen arvoitusten edessä.

- Tunturikertomuksia, 1921

Aika on lahjoista arvokkain. Siksi rakkaudenosoituksista merkittävin on asioiden tärkeysjärjestyksen asettaminen niin, että myös teille löytyy yhteistä aikaa. Kun huomaat selvästi, että kumppanisi antaa sinulle aikaansa, koet suhteessasi olevan rakkautta.

- Rakastamisen taito, 2018


9 vinkkiä perheen ensimmäiseen telttayöhön:

1. Telttaan tutustumisen voi aloittaa esimerkiksi päiväunilla tai lukuhetkillä teltassa. Majoitteen voi pystyttää vaikka olohuoneeseen.

2. Ensimmäinen telttayö voi olla myös mummolan tai kesämökin pihassa. Tieto siitä, että voi tarpeen tullen hipsiä sisälle nukkumaan, madaltaa ulkona nukkumisen kynnystä.

3. Säilytä rutiinit. Iltapalat, hampaanpesut, satu, unilelu ja muut tutut kuviot tuovat turvaa, rauhoittavat ja helpottavat nukahtamista.

4. Valitse tasainen telttapaikka. Poista kävyt ja isommat kivet. Varmista ilmansuunnat, jotta majoite pysyy varjossa auringonnousun jälkeen eikä muutu saunaksi ennen kukonlaulua.

5. Panosta lasten uniin – saat koisia itsekin makoisammin! Vilkkaat retkikaverit saattavat unissaan kömpiä ulos makuupusseistaan. Vältä vilu nukuttamalla lapsi untuvahaalarissaan. Voit myös yhdistää kaksi isoa makuupussia toisiinsa, ja nukkua yhteisessä tuplapussissa jopa kahden lapsen kanssa.

6. Satsaa makuualustoihin. Voit vuorata teltan pohjan laittamalla makuualustoja limittäin, jolloin tenavat pysyvät paremmin alustoilla. Tuplapatja on hyvä sijoitus enemmän retkeileville. Leveällä patjalla uinuu jopa 3–4 henkilöä koosta ja nukkumistottumuksista riippuen.

7. Pieni vauva ja usein vielä taaperokin mahtuu nukkumaan samaan makuupussiin vanhemman kanssa. Kainalo on turvallinen paikka, sillä silloin vanhempi ei pääse kierähtämään lapsen päälle. Untuvatakki ja sormikkaat lämmittävät rintaruokkivaa vanhempaa, mikäli lasta syöttäessä makuupussia täytyy avata.

8. Muista silmälaput ja korvatulpat! Pienemmillä retkeilijöillä pimeyttäjinä toimii silmille vedetty pipo. Taiteltu tuubihuivi käy hyvin silmälapuista. Korvatulpat puolestaan parantavat usein aikuisten unia, kun lemmenkipeät linnut aloittavat konsertit jo aamuyöstä.

9. Jos et omista telttaa, voit vuokrata sen. Kysy mahdollisuutta Suomen Ladun jäsenyhdistyksiltä.

- Latu & Polku, 2/23



Mikä elämässäsi

on arvokkainta,

se ei ole ostettavissa

eikä myytävissä,

sitä ei voi

mitata mittanuoralla

eikä punnita puntarilla.

- Seittemän siulan saagat, 1986


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ruisleipä

Alakuun saaga - osa 9

Kahvi