Sevähankien aikaa

Vielä lunta riittää. Pidempi lauha jakso teki maaliskuussa kovemman kannen lumen pintaan, minkä päällä kesti paikoitellen aikamiehenkin kävellä paljoakaan uppoamatta. Nyt tuiskut ja lumisateet ovat tehneet lumipatjan pinnasta taas pehmeän ja hankalammin kuljettavan. Silti lumessa on kovempi kerros alla. Haasteellinen keli umpisella niin moottorikelkoille kuin monille luonnon eläimillekin. Poronhoitoalueen sääolosuhteet ovat olleet tarkkailun alla kuluvana talvena. Maalinnuilla on toivottavasti ollut kieppien tekoon riittävästi pehmeää lunta.

Jänikset ovat juosseet lumen pinnan ristiin rastiin omia polkujaan. Pihapiirin jokainen verkotettukin lehtipuu ja tuija on käyty katsomassa ja nakerrettu verkon yli tai silmien raoista pilkistävät oksat. Omenapuu osoittautui taas jänisten ”suosikiksi”: yksi uskalikko jänis oli käynyt kalttaamassa lumihangen yläpuolisen rungon paljaaksi verkon välistä kuin katiskasta ikään. Nälkä on kova ohjaaja luonnoneläintenkin talvessa. Hyvin jänikset näyttävät kuitenkin selviytyneen talvesta. Tuleva kesä näyttää, elpyykö omenapuu nyt jo toisena talvena peräkkäin tehdystä trimmauksesta.

Suomi on pitkä maa. Samaan aikaan Pohjolan talven tuiskujen kanssa etelämpänä Tallinnaan ja Tukholmaan risteilijät tarkenevat olla laivan kannella ohuen puseron kanssa. Turussa koettiin rankka vesisade- ja ukkoskuuro. Eteläisessä Suomessa lunta ei ole ollenkaan maassa. Täällä pohjoisempana lumet taitavat sulaa varjoisilta paikoilta vasta kesäkuun alkupuolella.

Huhtikuu toi tullessaan kireät aamupakkaset ja päivällä auringon voimasta räystäältä sulavan lumen vesivanat. Viherpeipot laulavat yhdessä tiaisten ja varislintujen kanssa. Monen talvikalastusta harrastavan mieli kääntyy kevään pilkkireissulle pohjoiseen Suomeen ja naapurimaihin. Norjan Finnmarkin sisävesissä pilkkiminen on kielletty ulkomaalaisilta 15.3. - 15.6 Fefo:n (Finnmarkseiendommen) päätöksellä. Kalastuskielto ei koske vapausvaatimukset täyttäviä hiihtäen maastossa liikkuvia ja poikkeusluvan hakeneiden Finnmarkin majoitusyritysten ja kalastusoppaiden asiakkaita. Ruotsissa Norrbottenin läänin kalastusluvat tunturialueille ovat pääosin kuntakohtaisia. Omaehtoisen kalastuksen säännöistä ja alueiden kartoista löytyy suomeksi lisää tietoa Suomen Vapaa-ajan kalastajien sivuilta

(https://www.vapaa-ajankalastaja.fi/kalassa-naapurimaissa/#1488649231493-01683af5-fa04).

Tänä keväänä pidemmät pilkkiretket jäävät vielä välistä. Mutta muistan omiakin nuoruuden pilkkireissuja Pohjoisessa vuosia sitten…

Kireä aamupakkanen. Puolijoukkueteltan sisällä kolahtava kamiinan luukku. Ilmapatjan narinat teltassa nukkujien heräillessä ylös ja pukiessa kiireesti päälleen lämmittävät vaatekerrokset. Eteen saatu aamukahvi ja kattilassa kiehuva vesi päivän evässaikkoja varten jokaiseen termospulloon. Raaka kasvoihin käyvä tuuli ja viima teltassa ulos astuttaessa. Kylmä ruisleipä ja lämpimän kahvin kanssa otettu naposteltava sekä kampanisu. Lämmin puuro ja kalastukseen valmistautuminen. Karvahattu tiukasti otsalle ja paksut kinttaat kädessä kuuden tuuman kairan varteen. Kiirunan etäinen narina tunturivesistöjen rannoilla suurten irtolohkareiden lähettyvillä.

Ja aamusyönnillä olevan rautuparven ensimmäinen, kaukaa syvyyksistä kuitusiimaa pitkin välittyvä tärppi. Sattumasiian aavistuksenomainen nykäisy ja tartuttaminen. Taimenen tulinen isku.

*                        *                        *                        *

Ohessa perhonteko-ohjeet yhteen itse sitomaani monitoimiperhoon. Tämä on käynyt uppoperhona, litkassa kesällä ja talvella tai suoraan rautulätkän alle sitaistuna houkuttimena. Perho on muokattu versio Wäinämöisestä (Perhokalastus 2009). Kutsuttakoon sitä tässä vaikka kalojen hermoja kiusaavaksi Oikosuluksi.

Tarvikkeet:

Larvakoukku nro 6-8

Sidontalanka tummanruskeaa

Takarunko dubbing oliivi, vaaleanvihreä tai tummanvihreä

Eturunko dubbing tai polylanka punainen, oranssi, hileväri tai muu ärsykeväri

Kokorunkohäkilä, esim. musta kukonhäkilä tai valkoinen marabou

(kuulapää, ohutta lyijylankaa))

Perholakkaa


1. Lisää tarvittaessa kuulapää. Pohjusta koukku sidontalangalla väkäseen saakka. Käytä ohuesti lyijylankaa rungon painotuksena, jos perhoa on tarkoitus käyttää kovemmin virtaavassa vedessä tai yksistään pilkkiessä.

2. Dubbaa n. 2/3 perhon rungosta vihreän sävyisellä dubbingilla. Muista jättää tilaa toiselle dubbingille ja perhon pään viimeistelyyn.


3. Lisää ärsykevärinen dubbaus koukun pääpuoleen (tässä hileinen oranssi). Siisti tarvittaessa saksimalla dubbauksien liian pitkiä yksittäisiä säikeitä. Muista jättää tilaa kokorunkohäkilän kiinnittämiseen ja perhon pään viimeistelyyn. Tee tarvittaessa välisolmu. Siirrä sidontalanka takaisin koukun juureen.


4. Kiinnitä runkohäkilä perhon koukun juureen heti taaimmaisen dubbauksen reunaan. Jäykempi kukonniska käy lyhyeksi leikattuna aktiivisempaan uittoon. Hento marabou elää ja heiluu vedessä pienessäkin liikkeessä. Tee solmu häkilän kiinnittämisen jälkeen ja lisää lakkapisara solmukohtaan.

 

Häkilän tuuheutta ja pituutta voi säätää omien mieltymysten mukaan! Näissä kuvissa häkilöihin on jätetty molempien sivujen väkäset ja lopputuloksen tuuheus tekee perhosta vesiperhosen toukan toukkasuojuksen näköisen. Häkilää voi saksia harvemmaksi molemmin puolin, leikata toisen sivun väkäset kokonaan pois tai väkäsiä voi lyhentää jo sidontavaiheessa perhon sidonnan helpottamiseksi! Tarvittaessa viimeistele häkilän väkästen lopullinen pituus perhon valmistuttua.

5. Siirrä sidontalanka valmiiksi perhon päähän ja kiinnitä sidontalanka muutamalla pyörähdyksellä. Leikkaa langan ylijäämä pois. Kierrä runkohäkilä väljästi 2-4 kertaa perhon ympäri dubatun osan päällä. Pöyhi tarvittaessa häkilää, että väkäset eivät jää painamaan toistensa päälle.

Kiinnitä runkohäkilä perhon päähän ja leikkaa häkilän ylimääräinen osa pois. Sido runkohäkilän tyngästä ja sidontalangasta perholle halutun mallinen pää. Lopuksi solmi ja lakkaa.


6. Viimeistele häkilän väkästen pituus ja tiheys terävillä ja pienillä saksilla. Leikkaa perhon alapuolelta väkäset lyhyeksi. Muualta voit lyhentää väkäsiä tai jättää ne kokonaan pitkiksi.

Oikosulku-perho on valmis pyyntiin!












Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Alakuun saaga - osa 9

Loppu ja Alku