Kahvi

 ☕

Kahvi saapui Suomeen 1720-luvulla. Sitä ennen kansan suussa maistui esimerkiksi mahla, olut ja sima, pakurikäävästä ja luonnonyrteistä valmistettu tee sekä verivelli. Sota-aikana kekseliäs kansa teki vastikkeita korvikkeen lisäksi rukiista, ohrasta ja voikukasta.

Kahvilajikkeita ovat vaativampi coffea arabica sekä heikompilaatuinen mutta kestävämpi coffea robusta (coffea canephora). Arabimaissa kahvi saatetaan maustaa erilaisilla mausteseoksilla, joissa on mm. anista, kanelia, muskottikukkaa, mustapippuria ja ruusun terälehtiä. Suomessa vanhat ihmiset tapasivat maustaa kahvinsa suolalla. Sokeri ja kerma ovat yleistyneet kahvin kanssa vasta myöhemmin. Vanha kolttanainen oli mieltynyt hänelle tarjottuun hammastahnaan kahvin mausteena!

Kahvin laatu kärsii valosta, hapesta ja ilmankosteudesta. Paahdetussa kahvissa on jopa yli tuhat erilaista haihtuvaa happoa. Suodatinkahvista keittimellä keitettyyn kahviin verrattuna pannukahvi nostaa veren kolesterolipitoisuutta papujen sisältämän rasva-aineen jäädessä kahvin joukkoon. Monelle ulkoilmaihmiselle pannukahvi on tauon kohokohta. Kahvin sisältämä kofeiini virkistää. Kahvilla ei ole elimistöä kuivattavaa vaikutusta, vaikka uskomus elääkin sitkeästi. Kuten teetäkään, kahvia ei saa keittää kiehuvassa vedessä!

Kahvi on tullut Suomeen jäädäkseen. Me kahvittelevat lurjukset käytämme eniten kahvia maailmassa väkiluvun suhteen! Kuvitteellinen keskiverto suomalainen juo joka vuosi kahvia noin 9 kg eli 18 kahvipakkaa (2022). Muut pohjoismaat ovat kahvinjuojina tilastoissa heti Suomen perässä. Kahvi on ollut keskuudessamme jo kauan; sille on lausuttu ylistysrunoja, siitä on laadittu tarinoita ja sananlaskuja. Kahvinporoista on ennustettu ja pannun pohjallisella on ounasteltu juojalle poikalapsia.

Kahvin kulutustottumukset muuttuvat hitaasti. On ennustettu, että maailmanlaajuisesti kahvin kulutus voi tuplaantua vuoteen 2050 mennessä. Kahvin korkean vesijalanjäljen lisäksi ilmastonmuutos sekä kahvin viljelyalan haasteet heittävät pitkän varjon kestävän kahvin tuotannon ylle. Kahvi aiheuttaa myös melkoisen määrän ruokahävikkiä kotitalouksissa. Suomalainen heittää vuosittain keskimäärin 2,5 litraa valmista kahvijuomaa viemäriin (huoltoasemahinnoilla tämä vastaa vähintään 30 € menetystä).

Vielä toistaiseksi nautimme aamukahvimme tai kärvistelemme hetkittäin monelle tutusta kofeiinikoukusta johtuvasta pääkivusta. On kuitenkin selvää, että kulutustottumuksemme kahvin suhteen täytyy muuttua tulevaisuudessa. Olisiko jostakin kahville seuraaja kaamoksen ja yöttömän yön kansalle?

  ☕

Lähteitä:

Elintarviketeollisuusliitto ry – Kahvi -oppimateriaali kouluille

kahvi.fi

Luonnonvarakeskus LUKE, kahvihävikin tutkimus

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Loppu ja Alku

Sevähankien aikaa

Alakuun saaga - osa 8