Kahvi
☕
Kahvi saapui Suomeen 1720-luvulla. Sitä ennen kansan suussa maistui esimerkiksi mahla, olut ja sima, pakurikäävästä ja luonnonyrteistä valmistettu tee sekä verivelli. Sota-aikana kekseliäs kansa teki vastikkeita korvikkeen lisäksi rukiista, ohrasta ja voikukasta.
Kahvilajikkeita ovat vaativampi coffea arabica sekä
heikompilaatuinen mutta kestävämpi coffea robusta (coffea canephora).
Arabimaissa kahvi saatetaan maustaa erilaisilla mausteseoksilla, joissa on mm.
anista, kanelia, muskottikukkaa, mustapippuria ja ruusun terälehtiä. Suomessa vanhat
ihmiset tapasivat maustaa kahvinsa suolalla. Sokeri ja kerma ovat yleistyneet
kahvin kanssa vasta myöhemmin. Vanha kolttanainen oli mieltynyt hänelle
tarjottuun hammastahnaan kahvin mausteena!
Kahvin laatu kärsii valosta, hapesta ja ilmankosteudesta.
Paahdetussa kahvissa on jopa yli tuhat erilaista haihtuvaa happoa. Suodatinkahvista
keittimellä keitettyyn kahviin verrattuna pannukahvi nostaa veren
kolesterolipitoisuutta papujen sisältämän rasva-aineen jäädessä kahvin joukkoon.
Monelle ulkoilmaihmiselle pannukahvi on tauon kohokohta. Kahvin sisältämä
kofeiini virkistää. Kahvilla ei ole elimistöä kuivattavaa vaikutusta, vaikka
uskomus elääkin sitkeästi. Kuten teetäkään, kahvia ei saa keittää kiehuvassa
vedessä!
Kahvi on tullut Suomeen jäädäkseen. Me kahvittelevat
lurjukset käytämme eniten kahvia maailmassa väkiluvun suhteen! Kuvitteellinen
keskiverto suomalainen juo joka vuosi kahvia noin 9 kg eli 18 kahvipakkaa
(2022). Muut pohjoismaat ovat kahvinjuojina tilastoissa heti Suomen perässä. Kahvi
on ollut keskuudessamme jo kauan; sille on lausuttu ylistysrunoja, siitä on
laadittu tarinoita ja sananlaskuja. Kahvinporoista on ennustettu ja pannun pohjallisella
on ounasteltu juojalle poikalapsia.
Kahvin kulutustottumukset muuttuvat hitaasti. On ennustettu,
että maailmanlaajuisesti kahvin kulutus voi tuplaantua vuoteen 2050 mennessä. Kahvin
korkean vesijalanjäljen lisäksi ilmastonmuutos sekä kahvin viljelyalan haasteet
heittävät pitkän varjon kestävän kahvin tuotannon ylle. Kahvi aiheuttaa myös
melkoisen määrän ruokahävikkiä kotitalouksissa. Suomalainen heittää vuosittain
keskimäärin 2,5 litraa valmista kahvijuomaa viemäriin (huoltoasemahinnoilla
tämä vastaa vähintään 30 € menetystä).
Vielä toistaiseksi nautimme aamukahvimme tai kärvistelemme hetkittäin
monelle tutusta kofeiinikoukusta johtuvasta pääkivusta. On kuitenkin selvää,
että kulutustottumuksemme kahvin suhteen täytyy muuttua tulevaisuudessa.
Olisiko jostakin kahville seuraaja kaamoksen ja yöttömän yön kansalle?
Lähteitä:
Elintarviketeollisuusliitto ry – Kahvi -oppimateriaali
kouluille
kahvi.fi
Luonnonvarakeskus LUKE, kahvihävikin tutkimus
Kommentit
Lähetä kommentti